Výživa a potraviny zejména jejich kvalita a vliv na zdraví jsou v současné době předmětem velkého zájmu médií a samozřejmě i veřejnosti I když stále většina spotřebitelů nakupuje potraviny podle ceny stoupá počet těch kteří si vybírají podle surovinového složení výživové hodnoty a senzorických vlastností Kniha Potravinářské zbožíznalství by měla vyplnit mezeru na našem knižním trhu a usnadnit čtenářům výběr potravin ze široké nabídky která na našem trhu s potravinami v současnosti je Poslední obsáhlejší publikace pojednávající o potravinářském zbožíznalství vyšly na sklonku 90 let minulého století mnohdy jsou rozebrané a nejsou zcela aktuální Vlastní text knihy je rozdělen do čtyř oddílů kapitoly jsou číslovány průběžně v celé knize Oddíl I kapitoly 1 6 je věnován potravinářské legislativě Oddíl II kapitoly 7 10 se zabývá kvalitou potravin a její kontrolou Těžištěm knihy je oddíl III ve kterém jsou v kapitolách 11 43 popsány potravinářské výrobky seřazené podle příslušných komodit V závěrečném oddílu IV jsou zařazeny dvě kapitoly Kapitola 44 Zbožíznalství a inovace v potravinářském průmyslu reaguje na poměrně rychlou obměnu sortimentu potravinářských výrobků a jejich složení a poslední kapitola 45 s názvem Shrnutí zásad správné výživy zdůrazňuje význam výživy pro lidské zdraví a uvádí Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky tak jak je formulovala Společnost pro výživu Tato doporučení obsahují mimo jiné i hlavní zásady pro výběr potravin pro správnou výživu Kniha Potravinářské zbožíznalství je určena pro zájemce z řad spotřebitelů a jako studijní materiál pro studenty středních a vysokých škol zaměřených na potraviny a výživu Může být dobrým zdrojem informací pro pracovníky ve státní správě státních kontrolních orgánech ministerstva zemědělství i zdravotnictví lékaře jejichž specializace souvisí s výživou nutričním terapeutům výživovým poradcům a i výrobcům a distributorům potravinářského zboží