Příručka pro všechny kteří se chtějí dozvědět více o mase i možnostech jeho zpracování rozšířit svůj sortiment výrobků či jen si v domácích podmínkách zkusit něco nového Kniha srozumitelně popisuje vlastnosti masa i pochody které v něm probíhají Ty ovlivňují nejen kvalitu konzistenci chuť i vůni masa ale také pokrmů a výrobků z něj připravených Podrobně se věnuje i surovinám zařízením a postupům používaným při zpracování masa jatečnictví bourání a vykosťování masa používaným obalům a jeho uchovávání tepelné opracování solení uzení Přínosný je podrobný tabulkový přehled nejrůznějších závad a jejich příčin které mohou vznikat při porážení opracování masa i přípravě masných výrobků Důležitá kapitola se věnuje domácí zabijačce prasete a přípravě zabijačkových výrobků Závěrečná část knihy přináší receptury a postupy přípravy různých druhů masných výrobků jaternic jelítek tlačenek játrových výrobků párků klobás salámů měkkých i trvanlivých uzených mas masových konzerv