V publikaci „Žito a tritikale“ jsou shrnuty dlouholeté výsledky výzkumu na ČZU v Praze K souhrnnému zpracování výsledků o žitě dochází k situaci kdy začíná být nedostatek domácí produkce k tradiční přípravě žitného chleba Poslední publikace vyšla v roce 1990 Přitom na žitná pole přicházejí nové velmi výnosné odrůdy hybridů se zcela novými požadavky na podmínky pěstování a o kterých nemá praxe dostatek informací Stejně tak je to s novým obilním druhem tritikale česky žitovce který je po pšenici a ječmeni třetím nejrozšířenějším obilním druhem Jediná publikace která o tritikale vyšla je z roku 1991 a ještě byla s omezenou distribucí Pojetí knihy je založeno na biologii obou druhů na zvláštnostech tvorby výnosu a z toho se odvíjí pěstitelské technologie směřující ke kvalitě produkce podle užitkových směrů Zcela nové jsou informace o pěstování odrůd hybridů žita pěstování tritikale ke krmným účelům a k produkci bioetanolu Technologie jsou popsány i podle stupně plánované intenzity a s uplatněním současným environmentálním požadavkům včetně ekologického způsobu pěstování Publikace zahrnuje kompletní přehled odrůd a jejich vlastností Popisuje také racionální vstupy integrované ochrany rostlin včetně moderních přípravků na ochranu rostlin a účinných hnojiv Zmíněné technologie vyúsťují v ekonomické a energetické hodnocení pěstitelských systémů a hodnocení kvality produkce zrna Je zde i řada otevřených možností pro inzerci širokého spektra firem