Vzdělávací materiál pro poradce pro výživu a pro všechny kteří se chtějí dozvědět více o výživě a zdravém stravování a kteří si chtějí současné poznatky o výživě utřídit Kniha je rozdělena do několika hlavních kapitol První kapitola nám podává přehled o různých směrech ve výživě druhá se věnuje základním složkám potravy třetí nutriční toxikologii čtvrtá racionálnímu stravování pátá diferencovanému stravování u jednotlivých skupin obyvatel a to s ohledem na věk i fyzický výkon kde významnou skupinu představují právě sportovci Šestá kapitola je zaměřena na prevenci a podporu zdraví na preventivní faktory a na onemocnění která můžeme do značné míry ovlivnit právě výživou Sedmá kapitola se zabývá poradenstvím v praxi a metodikou práce poradny Rozebírány jsou postupy u klienta s nadváhou a obezitou u klienta s optimální hmotností zdravého bez zdravotních problémů u klienta s optimální hmotností se zdravotními problémy a klienta podvyživeného s mentální anorexií a bulimií v anamnéze Poslední kapitola seznamuje čtenáře se základy z hygieny výživy V závěru knihy jsou shrnuta základní doporučení pro udržení zdravého stravování